10 Великолепни Причина Да Заобичате Мангото

Сладко и вкусно, мангото е невероятен здравословен плод,

който си заслужава да се яде всеки ден.mango-cut-open-214268_1280

Мангото е съществен елемент пълен на хранителни вещества и витамини, който има изобилие от здравословни предимства. Можете да го добавите към безброй ястия, като например фрешове, салати, задушени зеленчуци, или прости да си го хапнете за закуска. Ако включите този  зрял и сочен плод към ежедневното си меню ще се насладите на истински фантастичен вкус и прилив на здравословни вещества. Ето няколко причини защо е хубаво да се яде манго всеки ден.

1. Засилва имунната ви система

Бихте ли искали да подобрите работата  на имунната ви man-407084_1280система? Тогава обмислете да добавите манго в ежедневната си диета. Мангото е високо на бета-каротин, т.н. каротеноид, който се превръща във витамин А, изключителен мощен антоксидант, който предпазва тялото от всякаква вреда. Мангото е също богато на витамин C, изключително ефикасно в подържаването на фунцията на имунната система. 

2. Намалява риста от рак


cigarette-616691_1280Поради наличието си на високо антиоксидантно съдържание, мангото е доказало да понижава риска от рак. Изследвания са показали, че съединения като астраган, танин, киселина, изокуерцитин, метилгалат и фисетин, предпазват тялото срещу рак на гърдата, дебелото черво и простатата. Консумацията на манго е един от най- вкусните начини да се намали риска от рак.

3. Подобрява функцията на мозъка

Мангото има високо съдържание на витамин B6, което е необходимо за правилното фунциониране на нервната система и мозъка. Също така, витамин B6 спомага във формирането на няколко мозъчни нервни окончания, които са отговорни за здравия сън и регулира настроението. Мангото също така съдържа глутамин – важна аминокиселина, която помага за повишаването на концентрацията и подобрява паметта.

4. Защитава черния дроб

Яденето на манго също може да защити черния дроб. Така е, тъй като мангото съдържа  мощни антиоксиданти и те помагат в изчистването на черния дроб от вредни токсини. Включването на манго към вашето меню, знайте че това е един изключително ефективен начин да поддържате здравете на вашия черен дроб.

5. Намалява холестерола

Мангото действително има изобилие от благоприятни за здравето свойства. Намаляването на нивата на холестерола е едно от тях. Мангото е богато на фибри и пектин, които помагат за намаляването на серума – нива на холестерол. Също така, то намалява кръвното налягане порави високото си съдържание на калий. Добавяйте манго към плодови салати, фрешове или ги яжте сурови, и ще усетите техните блага.

6. Поддържа теглото под контролfitness-755223_1280

Ако се опитвате да свалите някое и друго килце и да поддържате теглото си под контрол, тогава определено трябва да включите мангото към здравословната си диета. Научни изследвания за храненето са открили, че консумацията на манго заедно с обелката му помага да се контролира теглото, и да не качва мазнини. Екстрактите открити в кората му могат да забавят или спрат развитието на клетки на човешка мас, като по този начин помагат да поддържат желаното от вас тегло.

7. Подобрява храносмилателната система

Една много важна и полезна причина при яденето на манго, е че този вкусен плод също подобрява храносмилателната ви система. Мангото е отличен източник на фибри, които помагат за елиминирането на токсини и вредни остатъци в тялото. Едно манго снабдява с около 20% от дневната нужна доза фибри. По – горе споменахме, че мангото съдържа веществото калий, чиято роля е важна тук. Ако имате негостик на калий, това може да причини дисбаланс в организма. Едно манго снабдява с около 560 мг калий , което се равнява на около 16% от дневната нужна доза.  

8. Полезни са за очите

Редовното ядене на манго може да подобри здравословportrait-661997_1280ното състояние на очите ви. Купичка нарязано манго съдържа 25% от препоръчителната дневно количество витамин А. Ако прекарвате прекалено много време пред компютъра, както повечето от нас,  и смятате че това може да е доста критично за здравето на очите ви, вземете в предвид ползвата от манго. Препоръчвам ви да пиете по един приятелкски – шейк от манго на ден (може да добавите и моркови и малинки/ягоди, както аз правя) и вижте разликата.  

9. Отлични са за здрава и красива кожа

Включвайки мангоactress-110947_1280 към хранителния си режим ще направи кожата ви да изглежда здрава и чиста. Мангото помага да отпуши порите, предотвратява акнето и хидратира кожата ви. Сложете няколко резанчета върху лицето си и оставете за около 12 минути. Изплакнете след това с хладка вода. Също може да комбинирате манго, кисело мляко и мед като маска за сияйна кожа. Нанесете сместа на лицето за около 10 минути и след това изплакнете. Ако имате упорито и лошо акне, обаче, е препоръчително да избягвате използването на манго като маска. По – добрия вариятн е да го приемате в хранителния си режим, вместо това.

10. Засилва съдържанието на калций и желязото в тялотоpamukkale-14979_1280

Мангото е отличен източник на желязо и калций, които са благоприятни за бременни и жени в менопауза. Свежо манго съдържа 18милиграма калций и 0.26 милиграма желязо. Поради питателното си съдържание, мангото е също полезно за хора страдащи от анемия.

Мангото не е просто вкусно, но е здравословно и съдържа изобилие от съществени

 витамини и хранителни свойства,fruits-599558_1280

който са необходими за поддържането на добро здраве.

Когато си купувате манго, търсете органични, особено ако ги купувате за деца.

Вие ядете ли манго всеки ден? Кои за любимите ви начини да ги ядете?

Споделете с нас идеи и рецепти в коментари.