5 бързи начина да се внесе позитивна психология на работното място

Бизнес лидерите могат да вземат привидно малки стъпки, за да подобрят психиката на техните служители – промяна на цялостната работна среда.entrepreneur-1001611_1920

 

Доказани съвета за Щастие, приспособени за работната среда.

 

 Сплашването не е начина

   Във всяка бизнес обстановка, служителите са най-важният актив. Настоящата икономическа ситуация и липсата на работа на пазара са увеличили стреса на работното място. За съжаление, някои работодадели  се възползват точно от това положение, в тяхна полза да отдават работни позиции само за крактосрочни периоди – като често използват заплашването или несигурността, за да извлекат продуктивност от служителите си.

Според много изследвания, служителите които се чувстват задоволени, стойсностни, и щастливи на работа типично вършат къде къде по- добра работа отколкото тези които се чувстват недоволни или пренебрегнатиТези констатации са довели много корпоративни служители да приложат техники на „позитивна психология“ в работните си места.

Някои от тези техники изискват професионален опит, за да се извършат, но по-голямата част може да се направи от всеки, във всякакъв вид офис обстановка.

По – щастливите служители за по – продуктивни и по-оригинални

Движещата сила на позитивната психология на работното място е схващането, че по-щастливите служители са по-продуктивни, по-иновативни, и създават по-привлекателна работна среда. Много експерти препоръчват психология обширни обучения и духовни упражнения на служителите, преди да приложи позитивност кампании. Мениджърите, които вземат нещата стъпка по стъпка-често въвеждат малки инициативи всяка седмица.

Показани са пет идеи, които могат да бъдат адаптирани към повечето среди.

Практикувайте Благодарност по правилния начин

   Служителите могат да бъдат мотивирани от много различни неща, но всички жадуват признание и похвала.Взимайки на ангажимента за изразяване на благодарност на работното място, трябва да търсите и да се съсредоточите върху позитивите в живота си, и да насърчи другите да направят същото. В идеалния случай, благодарността трябва да бъде въведена от управителите или надзорни органи, и е най-добреия начине е да е да бъде направено едва доловимо. Принуждаването на служителите да да посочи нещо, за което те са благодарни, или каже нещо положително за един колега, може да изглежда неискренно.

Мениджърите които имат навика да пращат поне по един имейл на ден признавайки приноса на някого, или на ръководители които започват среща, фокусирайки се върху позитивните положителните крачки или изключителни сътрудници, често откриват, че един по-позитивен тон следва естествения път. Чувствайки се оценен, много експерти казват, обикновено е първата стъпка, за да станеш и бъдеш наистина доволен по време на работа.

Повече позитивност и по малко болнични дни, когато е въведена Физическа Активност (тренировки)

      Физическата активност от край време се познава като стрес-редbilliard-662828_1280уктор (намаляваш стреса), а компании, които включват фитнес и упражнения като част от техните корпоративни печалби като цялоотбелязват по-високи статистически стойности, когато става въпрос за удовлетвореност от работа/живота.За някои компании, това е толкова просто, тъй като предлагат с отстъпка членства фитнес или спонсорирането здравословни и благоприятстващи  програми в лоби и конферентни пространства.

За да получите наистина пълните ползи от здравословните и благоприятстващи  тренировки, особено когато става въпрос за ден- за- ден психологията, обаче, много фирми в действителност вдигат цената привеждайки здраве в офиса -и насърчаване на служителите да получат кратки тренировки, докато са на работа.

Университета Щата Ошио е направило едно образуванието изследване за ползите от въвеждането на лека въздействаща йога или медитация, към корпоративния живот.Повечето случаи, участниците дори не им се е  налагало да сменят дрехи се. Резултатите от 2009,изпитваната група извършвала медитация и йога показала предимно положителни. Резултатите показаха – „Като цяло, концентрацията се увеличила с около 9,7% , а стреса намалял с около 11 на сто в групата“. „Тези участници също съобщават, че им е нужно малко време, за да се наспиват, те са имали по-малко нарушения на съня и преживявали по-малко дисфункция през деня, отколкото членовете на ненамеса група.“

Резултатите показват, че няма значение какъв вид упражнения или програми, компанията въведе, благоприятн промени се осъществяват. През 2012, изследване на работната среда, показва повече от половината служители в компания станали по – продуктивни; 40% казват че биха останали по – дълго в компанията; и около 30% споделят, че взимали по – малко болнични дни. Всичко това е хубаво за компанията – и всичко е част от по-голям тласък за подобряване на удовлетвореността на служителите, което е в основата на позитивната психология.

Прегърни Креативността

write-593333_1280  Всяка фирми се нуждае от поне минимално ниво на творческа мисъл или иновативност  у служителите си. Когато на служителите им е позволено и са насърчавани да споделят своите мисли, така бизнес процесите, могат да станат по-добре организирани, може да се появят нови продукти, както и комуникацията може да се подобри. Работниците, чиито гласове се чувстват да са чути, са обикновено по-щастливи като цяло.

Насърчаване на креативността изглежда като малко двусмислена концепция, но обикновено започва с комуникация. „Кажете на хората че искате идеите им след това им дайте времето и пространството, за да помислят творчески,“ Психология Днес препоръчва. „Даването на най-малко тридесет минути от работното време седмично за изследователска мисъл, може да изпратите съобщението, че креативността е ценна, без значение кога, къде, или как идеите се е родила“.

 Използвай Менторство

 През последните десетилетия, от служители обикновено се очаква да останат на еднодружество за продължителността на кариерата си Днешната работна сила е много по-мобилни, и насърчаването на корпоративната лоялност често е важна част от позитивната психология. Работник, който се чувства като че компанията му е инвестирала в развитието му и всъщност му пука за напредъка му обикновено е по-продуктивен, както и по-вероятно да остане, отколкото този, който чувства, че е просто още един зъб в колелото. Утвърждаване на наставнически взаимоотношения (в смисъл на ментор/обучаващ) за нови служители е един от най-добрите начини да започнете насърчаване на този вид на работник-работодател, другарство, още от самото начало.

„все повече, експертите по управление виждат менторството не просто като един към един взаимовръзка, но като част от социална мрежа в работата, където протежето, също познат като ментор, получава качествено познание взаимодействайки с много опитни хора (Университета от Пенсилвания училището Уартон съобщиха). Това са взаимоотношения в което човек може да получи честен отговор, отзив на нещата които прави, място където в най – добрите случаи може да получи психологична и социална подкрепа в това как да се справя със стресовите ситуации’’ (казва Катерин Клейн, Професион в Уартон)

Компаниите които са сериозни във внедряването на позитивност в работната среда могат да обмисят да наемат т.нар.’’ментор на щастието’’ за семинари, индивидуални сесии, или редовни консултански срещи.

Да се подобри психологияра и удоволствието на работното място не е нужно да бъде нещо сложно. Малки стъпки и малки подобрения са точно това от което се нуждае всяка фирма, за да създаде подобрение в динамиката на работното място. В повечето случаи, чувството на щастие е заразително: каквото започне в отделен служител, ще се разпространи сред отдела, и може би и сред целия етаж. Не след дълго цялото отношение във фирмата ще се е променило.