5 Полезни Навика, Които Трябва Да Започнеш Днес

Да започнеш здравословен начин на живот не става за един ден. Не става просто със събуждането и хоп вече си здравословен във всичко, което правиш. По – скоро е, постепенен процес чрез вмъкване на полезни навици в ежедневието си. Човек, може да се обърка от това, от къде да започне,но ето затова съм подготвила 5 чудесни, здравословни и действително полезни навика, които биха променижи живота ти към по – добро. И все пак, както казват, нужни са 21 дни, едно действие да се превърне в затвърден и естествен навик, затова имай търпение и не се предавай!

1.Развижи се сутринта

yoga-241609_1280Правенето на упражнение сутрин е един от най-добрите начини, с които да започнете деня си. Кара кръвта да се раздвижи, засилва метаболизма, събужда и  изпълва организма с енергия за през цели ден. Ако сте от хората, които не могат да се вдигнат рано сутрин и да започнат със силовите упражнения, тогава все пак се опитайте да направите някакъв вид раздвижване. Дори и лека разходка или йога е по- добре, от правене на нищо. Правейки упражнения сутрин ви слага в здравословната рамка не само за тялото, но и за ума. По този начин ви кара да правите по – здравословни решения през целия ви деня. Ако ви идва множко да станете сутрин и да правите едночасови тренировки, тогава започнете с 10-минутни сесии. След няколко дни бъдете сигурени, че организма ще свикне на ритъма и тогава ще можете да увеличавате времето за тренировка. А докато се усетите, ще дойде момента, в който ще сте достигнали наистина една хубава едночасова тренировка.

2.Спри захарта

Захарта е cakes-489849_1280може би една от най-лошите неща, които можете да консумирате. Сега, когато говоря за захарта, става дума за обработения сорт захар, а не натуралните захари, които се намират в храната, като плодовете например. Обработената захар няма и грам хранителна стойност и качества за тялото. Интересен факт, който наскоро четох в научни статии, доказали, че захарта има същият пристрастяващ ефект върху мозъка както кокаина. Т.е. когато го консумирате, вие автоматично ще искате още. Добре известен факт, също е че захарта, заостря нивото на исулина, което води до повишаване на мазнините в тялото. Има стотици и хиляди примери и доказателства още за вредата от захарта върху тялото, ето защо е важно да спрете консулмацията му. Проблема идва, че захар има в почти всичко. Всяка пакитирана, обрабовена храна или напитка съдържа огрномно количество, за което даже си нямате и на представа. Затова препоръчвам да четете опаковките на храните и да станете по-осъзнати за това какво ядете. Важно е да намалите и спрете да консумирате тези продути, дори и да са били сред любимите ви. В началото, за тялото е ще е доста трудно, тъй като то вече е свикнало и се е пристрастило, но след тази промяна в диетата си, ще се чуствате напълно нови, подновени и много по – добре.

3.Подготовка и Приготвяне на Храната

Ако сте решили, че искате да се храните здравословно, тогава ще е нужно да сте по организирани относно менюто ви. Един от ежеседмичните ми навици, potato-544073_1280които прилагам и наистина помагат много, е планирането и подготовката на храната. В началото на седмицата е нужно да се прецени какво ще се готви, записвате го в списъка ви за продукти и се придържате към него, когато влезете в супермакета. Подготвяте менюто за всеки ден от седмицата, и го съхраняте в хладилника или кутии, докато дойде деня, в който е ще е нужно само да се приготви топло и прясно. Така ще сте сигурни, че имате здравословна храна през цялата седмица. Може да изглежда като доста работа и готвене в началото на седмицата, но пък следващите дни ще сте си благодарни, заради подготовката и организацията, която сте направили. Освен това с практиката ще става много по – лесно и по – бързо.

4.Наспитайте се хубаво

Да си вземете една наитина хубава нощна почивка е много важен фактangel-335963_1280ор за здравословния начин на живот. Когато спите качествено, тялото ви има способността да фукционира по – добре, не само на физически, но и на умствено и емоционално ниво. Липсата на сън може да забави метаболизма, за което е много важно да си създадете навика да спите около 7-8 часа на нощ. Ако сте от тези хора, които си лягат късно, защото гледат телевизия или сте пред компютърна в социялнатите мрежи, започнете с ограничаване на тези ви навици с по 1 час преди да си легнете. Създайте си, т. нар. вечерен ритуал преди лягане, който ще ви позволи да заспите по – бързо и лесно. Например четене, взимане на гореща вана, или леки разтягания могат да бъдат изключително благотворни в мисията ви за дълбок, спокоени по – здравословен сън.

5.Премахнете всякакъв вид негативно отношение насочено към себе си

Да бъдете здравословни не е въпрос само на здраво тяло, но е също да имате здрав разум и позитивен поглед над живота. Понякога ние хората можем да бъдем най – лошите си врагове сами на себе си чрез подценяването. Но останете осъзнати за мислите си,  и спрете да слушате този негативен глас в главата ви. Знайте, че това е този вътрешен глас, който винаги се появява тогава, когато трябва да направите нещо, и сте извън зоната на комфорта си. Този вътрешен глас ви казва лъжи, на които не бива да вярвате нито дума, в противен случай, никога няма да бъдете щастливи и да постигнете целите си. Мислите ви определят какво ще бъдете, и ако в случая си мислите, че сте безполезен, глупав, досаден или незпомощен, то вие автоматично се превръщате в тези неща. Не слушайте този негативен глас и дайте микрофона на позитивния си глас. Всеки пък, когато някоя негативна мисъл се преплъзне, незабавно започнете да мислите повече позитивни неща. Може да е трудно в началото, но когато започнете да го правите по често ще стане много по – лесно да преобърнете картите в своя полза.

И така, знайте че не е нужно да подхванете всички тези навyour-20198_1280ици наведнъж. Започнете с един или два, позволете им да стават наистина добри, затвърдени навици в живота ви и чак тогава може да продължите със следващите. Както и разбира се не е задължително да спазвате точно тези специално. Това е просто гайд, насока и мотивация, от където може да започнете. Седнете и помислете хубаво кои навици искате да създадете в себе си, за да си помогнете да постигнете стремежите си.

Надявам се да имате добри идеи днес за някои чудесни и здравословни  навици,

които можете да предтсавите тук.