7 Начина Да Постигнете Умението За По – Добър Сладкодумник

Дори и да не сте от разговорливите, все още имате шанса да постигнете умението да разговаряте умело. Сигурно доста често сте попадали в досадните и банални разговори, в които се говори само за времето, освен ако разбира се случая не е наистина необикновен. Както и в безкрайно дългите разговори, чийто край не се вижда, а и от които се чувствате притиснати и якаш няма измъкване. Още докато следвах в университета по психология, участвах в един проект, в който направихме опит и проведохме тест за начините да станем по – умели и интересни във воденето на разговори. И ето тук споделям с вас 7 успешни начина, а дори и правила, които трябва да следвате, в случай че искате да станете наистина признат сладкодумец!  

1.Помнете имена

Най-сложноhead-580910_1280то нещо за мен е да помня имена. Мога да помня лица, но става ли дума за имена, не ме търсете. Ако и вие сте като мен, определено трябва да запомните този трик за запомняне на нечие име. Когато някой ви каже името си, уверете, се че го повтаряте веднага след като го е казал. Когато разговаряте с тях, изричайте името му няколко пъти. Ако пък чатите с тях по интернет, изписвайте имената им всеки път докато пишете съобщение.

2.Станете добър слушател

Ако сте добър слушател, значи сте и добър във воденето на разговори! Това е златно правило. Забелязала съм сред наблюденията ми за успешни разговори, че двама души водят интересен и задоволителен разговор, когато се усети приблизително 50 на 50 % взимане на участие у всеки участник в разговора. И така, за да бъдете отличен слушател, когато събеседникът ви говори, слушайте го внимателно. Когато чуете да казва нещо интересно за себе си, задайте един- два въпроса около темата, и това със сигурност ще помогне в прогреса на разговора ви. Хората обичат да говорят за себе си, тъй че просто ги слушате, какво имат да ви кажат. 

3.Задавайте въпроси

Ако не искате вашия разговор да звучи като разпит или интервю, задавайте въпроси с отворен край, за да поддържате развитието на разговора. Ако не сте свикнали да водите разговори, тук определено ще е нужна малко практика, но с времето ще станете перфектни! Например, ако някой спомене своя съпруг или съпруга, това е прекрасен момент да попитате как са се срещнали/ или ги попитайте за децата им.

4.Използвайте езика на тялото си

Ако се озовете посредата на разговора и не можете да намерите думите, не се тревожете, използвайте езика на тялото.  Може да е малко трудно, но опитайте да направите контакт с очи, когато някой ви говори. Контакта с очи е сигурен знак, че човека ви отсреща ви слуша и е заинтересован от нещата, които казвате. Също така не забравяйте да се усмихвате, е разбира се, когато е това е уместно. Когато хората ви разказват нещо, те винаги поглеждат към вас, за да видят знак, че сте на линия и ги слушате. Любезна усмивка може да придължи разговора по – нататък.

5.Слушайте с внимание

Когато говорите на някой, забележете с какво са облечени, вслушайте се дали имат акцент или нещо, което отличава този човек по специфичен начин, и му придава индивидуалност. В началото може да изглежда странно, но това са сред най-добрите встъпителни начини да започнете разговор.

6.Бъдете честни

Честните разговори са сред най-ценените и свежи преживявания, които може да усетите. Когато някой ви попита как сте, не се страхувайте да кажете истината. Това може да доведе до открит и прям разговор. Ако някой е честен с вас, тогава и вие може да бъдете отворени отностно себе си пред него. Да бъдете честни е чудесен начин да станете добър в разговорите, но се уверете, че премисляте думите си преди да заговорите.

7.Сглобете парченцата

Сега, когатоpuzzle-140904_1280 знаете повече за човека, с когото разговаряте, единственото, което трябва да направите е да сглобите парченцата на цялата картина. Например, ако ви говорят за училище, попитайте ги какви са плановете им за лятото. Ако път откриете, че имате нещо, което ви свързва, тогава можете за свържете разговора, като го насочите с нещата за себе си.

Хората, които обичат активния социялен живот и харесват да се срещат с нови хора, с тези трикове могат да им помогнат да станат по-добър сладкодумец.

Как се чувствате, когато разговаряте с нови хора? Може да споделите в коментарите, и благодарим за отделеното време в сайта ни!