7 Сигурни Знака, Че Говоренето Ви Пред Публика е Уверено

Ако сред хората, които трябва да дават речи пред много хора, но 

speakers-414560_1280винаги сте се чудели дали сте сред така нар. ДОБРИ ОРАТОРИ, има няколко фактора, които разкриват точно това. За някой хора публичното говорене е труднa задача. Доста от нас се чувстват меко казано некомфортно пред голяма, а понякога и дори пред малка публика. Публичното говорене може да бъде доста стресово и причиняващо нервен срив, но понякога е се явява наложителен сценарии в живота ни. Следва лист с няколко сигурни фактора, които отличават  от опитния оратор от не толкова уверения говорител.

1.Речта не е рецитал

Сигурно  и вие сте присъствали на дълги и скучни  лекции още отspeech-32267_1280 гимназиялните години, от където ще се съгласите с мен, че няма нищо по-кучно от това да слушате 2 часова лекция или презентазия, на която говорещия просто си рецитира наученото наизуст, с мек и монотонен глас. Ако усетите, че вашата презентация попада в таката категория, опитайте се да намерите начин да я направите по – интересна. Сполучлив начин е като смените интонацията на гласа повреме на презентацията. Много успешни публични говорители използват този трик, който и вие може да пробвате. Това не само ще хване вниманието на вашата публика, но и така тя ще се вслуша в това, което казвате.   

 

 2.Гласа трябва да е висок и ясенwoman-391459_1280

Когато даваме речи пред публика, много от нас имат тенденцията да говорят със скоростта на светлината или да си мъмрят под носа. Ако искате да станете по – добър оратор, е необходимо то преодолеете страха си и да се научите да контролирате нервността си. Обръщайте внимание на скоростта, с която говорите и не се притеснявайте да увеличите силата на звука си ;)! Добра и ефективна практика е да се упражнявате пред огледалото или пред членове на семейството, или приятели.

3.Без ‘значи’ и ‘а-а-ам’

Ако не използвате паразитни думи и изрази, докато давате речи или презентации, тогава вие сте един сполучлив публичен оратор. Но пък ако сте забелязали,че тези неконтролируеми думички попадат сред главната ви реч, трябва да се научите да избягвате тяхната употрба. Това не означава, че трябва просто да наизустите речта си, но е важно да сте подготвени. Предварителната подготовка е сред основните правила и практира за успешно публично представяне.

4.Правете контакт с очи с аудиторията си

За да сте успешен и уверен говорител, woman-531212_1280е необходимо да правите визуален контакт с аудиторията си. По този начин нещата, които казвате ще бъдат чути и възприети. Психологически наблюдавано е, че очите ангажират вниманието на човека срещу вас, и по този начин не му позволявате да мисли за нещо по различно от това, за което вие говорите. Хората имат тенденцията да спират да слушат след определен момент от време; най – вече ако вниманието и интереса им към темата ви, не бъде задържани; както и да заменят всеослушанието си към вашата реч, с това да анализират как се движите, държите или изглеждате. Наличието на погледа им върху вас, не винаги значи че ви слушат. Нека това не ви обезкоръжава. Върнете топката към тях, като ги включите в темата, с въпрос или лично мнение.    

5.Включете публикатаnewtons-cradle-256213_1280

Опитайте се да включите аудиторията във вашата презентация или реч, ако не искате да заспят. Подхвърлете им няколко въпроса тук и там или се опитайте да добавите няколко коментара, на които всеки би могло да го засягат. А защо не и някоя шега.

 

6.Използвайте езика на тялото

Използването на езика наmen-102441_1280 тялото е една от най- ефекивните начини да направите официалните презентации по – релаксирани разговори.  Един успешен публичен оратор обикновенно се движи наоколо и не се страхува да използва ръцете си, за да наблегне на идея. Правейки контакт с очи и използвайки езика на тялото може да направи огромна разлика в презентацията ви.

7.Бъдете подготвени

Да бъдеш подготвен е една от най – важните стъпки, за да станете успешен публичен говорител. Упражнявайте речта си няколко пъти преди самата презентация и се уверете, че сте се облякли подходящо. Също, е нужно да подготвите всички неоentrepreneur-593378_1280бодими материяли и помощни средства, с които смятате, че можете да направите добро впечатление пред аудиторията.

Аз лично смятам, че публичното говорене е едно чудесно умение, което си заслужава човек да придобие в живота си. Вярно, че може да бъде доста трудно, аз самата не съм преодоляла страха и притеснението си пред по – голяма група непознати хора да водя речи, но с малко практика вярвам, че всеки от нас може да стане успешен и уверен, професионален публичен говорител. Запомнете, че дори и най-срамежливия човек може да стане отличен оратор.

Вярвайте в себе си вашите способности и определено ще постигнете успехите, които във вашата кариера!