9 Лесни Начина да Упражняваш Своя Мозък

Учените са доказали, че е възможно нашите тела и умове да се развиват добре през годините. Опитайте се да обедините някой от съветите предложени по – долу, за да поддържате ума си остър и силен през златните си години. 

 

1. Напиши Благодарствено писмо.

Учените твърдят, че простия акт на писане може да създаде и изостри съществуващите невронни пътища в мозъка, като създава нови такива връзки. По този начин се стимулира хипокампуса, който е отговорен за образуването на спомени, и там където запаметяването също се случва. Учените доказват, че всеки ден култивирането и изразяването на благодарност може да ни направи по-здрави и щастливи.

beaver-46235_12802. Измий си зъбите с недоминиращата си ръка.

Това активизира недоминираща част на мозъка ти, въпреки че повечето хора използват и двете части от техния мозък за различни задачи през повечето време.  Докато правиш това, застани на единия си крак и се опитай да балансираш, докато се миеш. Също можеш да се опиташ да пишеш с недоминиращата си ръка. Ако пишеш с дясна, опитай се да напишеш поне 5 реда с лявата, ако пък си левичар, направи го с дясната. Това ти усилие ще стимулира мозъка да се раздвижи по не-свикнал за него начин.

3. Промени съществуващата ти вече рутина.

След като всички сме свикнали на комфорт и сме си създали рутина която най – лесно и добре ни пасва, то опитай да я променяш от време на време, тъй като това ще накара мозъка ти  да заработи по друг начин и така тренира мускулите му. Може да е нещо много просто, от това например да опиташ да си направиш нова храна, до нещо по – сложно като например да направиш промяна в живота си, или да се научиш да бъдете по – малко инат или егоист. Всеки вид позитивна промяна, която вложиш в живота си ще повиши нервологичен мозъчен запас.

4. Прави Упражнения.person-1037591_1280

С цел да запазиш мозъка си в неговата оптимална форма, ти трябва да тренираш тялото си. Този път опитай се да направиш нещо различно.  Вместо механичното ходене, замени го с леко, ритмично бягане на вън. Всеки вид движение може да помогне да неутрализира ефекта на стресовия хормон, който иначе поставя спирачки на ефективните мозъчни неврони да създадат връзки.  

5. Излез и се социализирай.

Това не означава, че ако ти си интроверт, то твоята личност се нуждае от основна корекция на екстровертната скала. Всичко, това означава само че трябва да се постараеш да бъдеш по -гъвкав с когнитивните (познавателни) си мускули, при всеки възможен случай на заформящ се разговор с някой, или пък формирай групи за срещи с хора, с които споделяте подобни интереси. Може да звучи страшно в началото, но с практика ставаме перфектни. Скорошно изследване показва, че колкото по – позитивен е твоя път от сутринта от социална гледна точна, толкова по – продуктивно е нивото ти на работа.

6. Бъди по заинтересуван, или най-малкото любопитен за нови неща.

Ако си човек на научната фантастика, опитай се да прочетеш не фантастични, документални книги. Ако обикновенно посещаваш семинари на теми, които намираш за интересни и са ти познати, намери друг вид семинар, който да посетиш или да слушаш по радиото.


7. 
Отделяй си по малко време, дори и да е веднъж седмично за медитация

buddha-199462_1280 (1)

Не е нужно да говориш мантри. Просто затвори очи за 1-2 минути и се вслушай в дълбокото си дишане. Всеки път когато го практикуваш, ще забележиш, че ума ти става по – тих, спокоен,  и по – умел във филтрирането на заобикалящите те разсейващи и отвличащите вниманието шумове.

8. Доброволец.

Свързвайки се с другите може да стимулира части на мозъка, които контролират твоят отзив на съпричастност. Намери, нещо за което си въодушевен да правиш и помагаш, или подай ръка на някой непознат без да очакваш нищо в замяна.

9. Научи ново умение.

Не е нужно непременно да е друг език. Нито пък да решаваш кръстословици всеки ден. Проучване показва, че всеки вид ново умение може да създаде повече невротрансмитери допамин, които се освобождават в частите на мозъка, който е свързан с чувството за възмездие и способността ни да се учим. Просто трябва да намериш  нещо уникално, което стимулира ума ти по нов и вълнуващ начин.

Да се научиш да тренираш мозъка си не е нещо страшно. Малко практика и упражнения е всичко което ни трябва за да видим че мозъка се трансформира и се преобразява положително през нашия живот.

Ако ви допада статията, моля харесайте ни във фейсбук и споделете с приятели: https://www.facebook.com/Razkosh-1699867830249966/?ref=hl

Споделете мнения и резултати, ако сте пробвали някои или всичките от предложените техники за трениране на мозъка. Споделете кое е любимото ви предизвикателство с което обичате да развивате ума си. Ще се радваме да чуем вашите преживявания