9 Супер Съвета за Подобряване на Мозъка

Новите предизвикателства и активност могат да засилят фукцията на мозъка. Тук са няколко лесни съвета, които ще ти помогнат да станеш по-умен с всеки изминал ден. Въпреки, че мозъка е повече орган, отколкото мускул, пак можеш да дадеш на мозъка си тренировката от която се нуждае.

1. Експлоатирай своите слабости. Това първо предизвикателство изглежда night-1077855_1280нелогично, но има добри научни изследвания, които го подкрепят. Ако си от ранобудните хора, които са най-продуктивни от рано сутринта, опитай се да се заемеш със креативна задачка късно вечерта, и обратното за тези, които са сови.  Ще откриете, че подобен стрес приложен върху мозъка  – това да го карате да работи усърдно във време, в което попринцип не го правите – може да   донесе изненадващи резултати. Върши по-добра работа за креативна задачи, отколкото за аналитични; и ще бъдеш изненадан какво може да постигнеш, когато не работиш в типичната си оптимална среда или време. 

2. Играй игри за мозъка. Дали ще е лесна игра за сравняване или сложни за разрешаване задачки като Lumosity, активното упражняване на мозъка подобрява процеса на запаметяване и създава видими резултати.

Способността ти да помниш е ключа към това не просто да изглеждаш, но всъщност да си умен. Представи си, че можеше да припомниш всичко, което някога си чувал. Това може и никога да не се случи, но ако си тренираш мозъка да може да си запомни дори и малка част от нещата, които напоследък забравяш, това ще те  направи да бъдеш по-умен и по- ефективен.

3. Използвай мнемотехника. Мнемотехническия способ, vintage-697738_1280е техника която помага и засилва паметта, и която наистина работи.  Помага да раздвижиш мозъка за създаване и използване на нови асоциации. Можеш да се упражняваш върху това да запомняш имената на хората, които току що си срещнал, например, като включваш асоциации техните имена с професиите или интересите, които имат. Андрей архитекта или Лили адвокатката, кара ума ти да работи малко по-усърдно, но пък резултата е по – добър, като не е нужно да се ровичкаш в главата си за това име. По този начин прави отлично впечатление – и имаме win –win резулат!

4. Повдигай веждите си! Повярвай ми. И все пак би искал да практикуваш това упражнение насаме, отколкото в метрото, ще бъдеш много изненадан какво може да направи. Може да се чувстваш глупаво, но веднага след като изпробваш този съвет, ще видиш какво имам в предвид.  Повдигайки си веждите отваря очите по – широко, като предизвиква леко повишаване на адреналина. Това мигновенно ще те накара да се почувстваш по-умен и по – събуден. Нещата сякаш мигновенно ще ти станат по – ясни.

stack-of-books-1001655_12805. Чети книги, които разширяват границите ти. Няма проблем да вземате малки стъпки при този съвет, но четенето е едно от най-добрите неща, които можеш да направиш за мозъка си. Започни да изключваш телевизора (което е много по – пасивно от четенето) и вземи книга – която и да е. Може би е и по – добре да избереш книга, която е различна от това, което си свикнал да четеш. Идеята да четеш нещо различно, за да разшириш кръгозора си на четене, като по – този начин ставаш по – умен. Размени обичайната фантастика с историческа, или класическа книга. Целта е наистина да се излезеш от рутина и познатат ти сфера на четене.

6. Опитай ново хоби. Експериментирай с ново начинание, което насочва фокуса и вниманието ти в посока, която е нова за теб. Усъвършенствай нова сфера – каквато и да е от плетене на една кука до това да се запишеш на тенис, например – всичко това развива нови територии в ума ти. Всяко ново предизвикателство, което поемеш ще създаде нова асоциация и ще накара ума ти да приспособи нова информация и нова рутина.

7. Храни се по – добре. На органите им е нужна прехранаginkgo-biloba-648077_1920 – в най-добрия случай трябва да се стремиш към балансирана диета, защото мозъка, който не се храни, не расте. Дори здравословно и добре-хранещите се хора биха имали полза от малко допълнителни съставки, от време на време, като гинкго билоба (ginkgo biloba), например. Тя помага за повишаване на концентрацията , подобряването на паметта и увеличава способността да се съсредоточаваш.                                  

8. Прави упражнения. Упражненията подобряват абсолютно всичко. Не само ще се чувстваш добре, когато тренираш редовно, но и повишава циркулацията из цялото тяло, като по този начин изпраща протеини и храна към мозъка. Силно тяло, силен ум!

9. Взимай си достатъчно сънСъщо както тренировките, адекватното спане повишава всеки аспект от живота ти. Всъщност дефицита на спане може да е много опасно; много изследвания са показали, че лишаването от сън може да завърши със симптоми, които имитират интоксикация. Има една техника, която специално повишава активността на мозъка ти докато спиш. Идеята е да хапнеш нещо малко преди лягане – нещо с малко съдържание на естествена/натурална захар, като например плод. Това похапване ще държи мозъка по – активен, докато тялото си почива, а този активен мозък ще расте по – силен.

Да мислиш на мозъка като за мускул, всъщност е чудесна аналогия, дори и да не е много правилно. Ако не тренирате едим мускул, той отслабва – атрофира. Ако тренирате този мускул отново и отново, но само от време на време, мускула няма да атрофира, но и няма да расте и да се развие. Ако пък редовно използвате този мускул по нови начини, – ако го развивате, напрягате и предизвиквате, този мускул ще израстне по – силен. Това е точния начин, по който мозъка работи. Предизвикай мозъка си по нов начин колкото се може по -често, и ще станеш по – силен, по – умен от колкото си бил миналия ден.

Ако ви допада статията, моля харесайте ни във фейсбук и споделете с приятели: https://www.facebook.com/Razkosh-1699867830249966/?ref=tn_tnmn

Споделете мнения и резултати, ако сте пробвали някои или всичките от предложените техники за стимулиране мозъка. Споделете кое е любимото ви предизвикателство, с което обичате да развивате ума си. Ще се радваме да чуем вашите преживявания