Бъдете Креативни и Създайте Нови Идеи с Помощта на техниката “Списък от 100“

СПИСЪЦИТЕ СА МОЕТО НЕЩО

Винаги съм обичала да пиша списъци. Преди за дапочна да пиша ежедневния си дневник с планове, идеи, графици и срещи, писането на списъци беше най-добрия начин да пречиствам ума си; както и начин да бъда по – организирана и да се придържам към навиците си било то за спорт или нещо друго. Ако почувствах, че имам много неща на главата и трябва да свърша не едно нещо, бях сигурна че най – добрият начин да не забравя нещо, е просто да седна и да напиша списък.

Като не отдавна подхванах нови идеи и техники, за да правя това по още по – организиран начин – дневник (тетрадка или тефтер), където бях сигурна че всичко е на едно място и прилежно прибрано.  А днес съм ви подготвила една от най –мощните техники – писанетоПовярвайте ми, тази техника е живото-променяща игра, а същевременно е толкова лесна и забавна, че всеки може да я направи. Та, какво я прави толкова специална?

КАК ДА БЛИКАТЕ ОТ НОВИ ИДЕИ С ПОМОЩТА НА СПИСЪЦИТЕ

Осъзнаването ми за тази мощна техника на писането се появи, след като бях прочела известен брой статии и книги, в които се говори за пътеките към личното развитие, осъзнаване и организираност. Във всяка една от тях се говореше, как човек да стигне до вътрешното си аз и най – вече да отвори мозъка си за нови идеи и промяна на мирогледа, чрез писането. Тайната идва в това, че отговорите са в нас самите; ако си мислим, че незнам нещо, то това не е вярно; нашето вътрешно аз или подсъзнание знае всичко, но просто не е отворено или освободено достатъчно, за да може да се прояви ясно в нашето съзнание.

Техниката описана в книгите е елегантно лесна. Всичко, което е нужно да направите е просто да поставите въпрос или тема, която искате да изследвате, след това напишете 100 идеи във формата на списък.  Това е всичко. Наистина!

Магията се случва, когато се насилите да изкарате идеите, с които вече сте наясно и да измислите нови, изненадващи и неочаквани отговори. Нека вземем, за пример, че искате да измислите нови идеи, за това как да бъдете по – креативни. Напишете ‘‘100 начина да увелича креавитността си‘‘ в началото на лист хартия, след това напишете точки от 1-100. Следващата стъпка е просто да ги попълните.

Можете да направите ‘‘списъка със 100“ абсолютно на какъвто и да е лист хартия. Аз използвах моят дневник с размер А4, тъй като там паснаха чудесно на двата листа, така че да мога да ги виждам. Идеята за украсяване или оцветяване на заглавието ви дава едно чувство да идейност, радост за очите и завършеност, така че да ви накара да довършите вашият списък с идеи. Аз лично използвах любимата си черна химикална тънкописец;

НЯКОЛКО СЪВЕТА ЗА НАЙ-ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ

Преди да започнете, нужно е да оставите себе си свободни, без напрежение или ограничения, и да запишете всичко, което ви дойде на ум. Тук са няколко съвета, които ще ви помогнат да направите това:

 • Пишете колкото се може по – бързо

 • Не е нужно да пишете цели и пълни изречения

 • Записвайте глупави или безмислени идеи

 • Записвайте дори и да се повтаряте

 • Идете някъде където ще сте сами, когато творите с ума си

 • Не слушайте разсейваща музика

Както споменах по – рано, смисълът на това умствено упражнение е да изкарате идеи от вашето подсъзнание, затова е необходимо да притъпите националното мислене за секунда. Просто впиши колкото се може повече идеи, без значение колко странни или безумно звучат те. И повторенията не просто са позволени, те са добре дошли! Когато мозъкът повтаря идея, може да започнете да виждате модели и да получавате прозрения, които в противен случай остават скрити.

Първите 30… 30 и нещо вписани идеи ще бъдат очевидни и конвенционални. Но веднъж започвайки да се изчерпвате от стандартни идеи, мозъкът ще започне да предлага интересни и нови идеи. Тук е момента, в който ще видите как глупавите идеи са смесени с добрите. След като сте се отпуснали и сте освободили мозъка от рационалното мислене, ще видите наплив от фантастични идеи, който да изтича. Последните 20 изречения ще ви предоставят няколко истински съкровища, които може би никога не сте си и помисляли преди.   

ЕДНА ЖИЗНЕНО ВАЖНА СТЪПКА

Има едно много важно правило което вие трябва да спазите, ако искате “Списъкът с 100“, да проработи за вас. Трябвая да направите всичките 100 изречения/идеи на един път. Ако разделите списъка си, на отделни сесии, то тогава вие не давате възможността на подсъзнанието ви да проработи. Затова отделете 20тина минути и развихрете въображението си с помощта на тазси супер лесна техника.

ЗАВЪРШИЛИ СТЕ СПИСЪКА СЪС 100?

Поздравления, написалите се 100 идеи! Чувствате ли се като да сте получили вътрешно прозрение? Въртят ли се нови идеи в главата ви? Тук е момента, в който можете да спрете, ако искате. Вие завършихте своето упражнение и се справихте чудесно!

Някой хора изхвърлят списъците си, но аз обичам да си ги държа в дневника си, където мога да се връщам по – късно.

СПИСЪК СЪС СПИСЪЦИ 

Надявам се в този момент, вашето въображение се извисява с всичките неща, които мозъкът ви вилнее в момента. И сега за да ви помогна да започнете, ето тум са няколко идеи за вашия списък от 100:

 • 100 неща, за които съм благодарен/на

 • 100 неща, които искам да направя преди да умра

 • 100 хобита които искам да пробвам

 • 100 страхове които имам в момента

 • 100 начина с които да обогатя себе си

 • 100 неща които бих правил/а ако имах време

 • 100 неща които трябва или искам да правя

 • 100 неща които искам в една връзка

 • 100 неща които ме плашеха преди

 • 100 таланта които имам

 • 100 начина с които да правя пари

Всичко, което в момента е в ума ви, или ви притеснява е чудесен повод за този списък от 100, затова се чувствайте свободни да развихрите ума  и да го освободите сам да ви поведе!  Ще останете изумени как тази проста умствена техника може да отвори съзнанието ви за нови идеи и да ви дари с прозрение.