Двадесет неща, които да правите на 30 години, за да се чувствате добре на 50

Научни проучвания изследва и попита хора на 50 годишна и повече възраст, какви са съветите, които биха дали на 30 годишните, за да имат по – щастливо бъдеще. Техните отговори се оказаха изключително прости, но в същото време много мъдри. Тук сме представили 20 съвета как да живеете по – добре от хората с огромно количество преживяване и опит от живота.

1. Не пушете. Ако сте започнал, незабавно спри. ‘’Ако можеше да ме видиш в момента, аз съм на дъното от бедност, с болни, пукащи колена, умолявайки те поне ти да спреш да пушиш’’ – пише един мъж от проучванията. ‘’Скъпо е, мирише отвратително, и е на 100% сигурно че причинява здравословните ти проблеми на старини. Време е да ги откажеш още сега!’’

sunblock-1461397_19202. Използвайте слънце-защитен крем. Искате ли бръчки и тънка кожа повредена от слънцето. Стигайки до състоянието, в което кожата се люпи и бели поради изгаряне, означава че е стигнала много лошо състояние. Не си причинявай това увреждане, а намажи минимум един слой от крема за слънце. Това е начина да се наслаждавай на слънцето по – много по здравословен и полезен начин.

3. Започнете да събирате пари. Дори и да е съвсем малко. Да, знаем че е скучен съвет, но е вярно. На 30 годишната си възраст един средно статистически човек има доста наличен доход, от който може почти винаги лесно да отдели на страна и да ползва в по – късен етап от живота си. Плюс това, изграждането на навика да се събират пари от рано означава да продължиш да го правиш и за бъдеше по същия начин.

4. Поддържайте (или оправете) взаимоотношенията си с родители и братя/сестри. Дори и да имате много объркани взаимоотношения с тях, и понякога дори се мразите един друг, все пак ще трябва да поддържате и да се опитвате да се разбирате с тях. Семейните връзки са изключително важни. Рано или късно ще
разберете че вашето семейство е най – ценното нещо което някога сте имали.sandals-342672_1920

5. Събирайте спомени вместо предмети. Ти си сумата/цялостта от своите преживявания. Не се събуждай едва, когато си на 50 и осъзнаеш, че си пропилял живота си в събиране на вещи. Спомените няма да се обезценят и няма да изгорят в пожар.

6Дайте нещо обратно. Дай нещо на другите и ще почувстваш добротата която това действие допринася. Обаче когато даваш, го прави с цялото си сърце, душа и старание. И никога не очаквай нищо в замяна.

7. Захванете се с някой спорт. Започни активен живот точно сега, и ще бъдеш много по – здрав и енергичен на 50 годишна възраст. Не трупайте тегло и правете упражнения редовно. Грижете се за себе си.

8. Научете се да бъдете доволни от нещата, които имате. Щастието е това което има значение повече от световния успех. Ако сте доволен с нещата, които имате то вероятно ще има по – малка вероятност да станете милионер, но пък ще имате по – щастлив живот. А ако пък станете заможен човек – няма причина да не станете, то тогава ще сте и още по-щастлив, изпълнен и продуктивен богат човек.

9. Не отлагайте да постигнете целите в живота си. Искате да си купите къща? Да имате деца? Да напишете книга? Да вземете второ висше? Да промените кариерата си? Да се научите да свирите на музикален инструмент? Да готвите? Да започнеш бизнес и да си фри – лансер?Тогава започнете днес! Лесно е да го отложите ‘’ще го направя някой друг ден!”” но е вярно и твърдението че времето започва да лети още като станете на 30, и продължава да ускорява. И времето до което ще стигнете и до това да го свършите ще се е изплъзнало неусетно, и мечтите ви ще отлетят като птици! Затова – започнете още днес!

10Наспете се! В тъмна стая или приглушете светлината, ако има такава. Не гледайте светли екрани преди лягане. Легнете си в същото време в всяка вечер и се събуждайте по едно и също време!

teeth-1560353_192011Грижете се за зъбите си. Идете на ужасния зъболекар най – накрая де! Запълнете дупките в зъбите си, поправете на време. В сравнение с които и да е други здравословни проблеми на тялото, проблемите със зъбите са единствените които стават все по – зле – неща като коронки и импланти са некомфортни, отнемащи време и за скъпи. Ако имате добри спестявания или доходи, разходите по зъбите няма да са нещо болезнени, затова се погрижете за здравето им навреме. Времето си тече.

12Бъдете любопитни. Излезте от вкъщи и си създайте приключение точно сега. Направете я толкова голяма колко можете, направете си много снимки, обърнете внимание на вятъра, вземете риска. Ако е възможно, включете някой с който сте близък – създайте незабравим спомен. Трябва да е съизмеримо в дни, не в часове или минути. Ще се усмихвате за тези си преживявания на старини.

13Спрете да ядете боклуци. Можете да направите много пари през 20те си, 30те, 40те, 50те,…90те си години и да купите целия си свят. Но когато стигнете 50те и повече, нещото което не можете да купите е здравето си. Докато сте все още на 30, спрете бързата и вредна храна още сега. Сега е момента да се излекувате и започнете здравословен живот.

14Четете поне по 10 книги на година. Мозъка никога не спира да расте, затова го тренирайте с хубава и качествена литература.

15Научете се да медитирате. Списъка с предимствата му е безкраен, и ще ви отнеме само малка част от деня, като промените в живота си и хората които обичате ще допринесат невероятни блага и радости. Освен това по темата има огромни списъци с научни изследвания които я подкрепят.

16Пътувайте. Колкото се може повече, до където можете. Пътуването ще ви промени към нещо необикновено и вълнуващо. Ще ви заведе на места които ще ви накарат да преживеете истински рискови ситуации и приключения. И това от своя страна ще ви направи толкова смели и способни, че ще спрете да се страхувате до края на живота си. И също така…. ще ви направи вдъхновение за другите да преминат границата на страха, към преживяванията.

17Спрете да се сравнявате с който и да е друг. Когато достигнете 50, вие ще сте изцяло безразлични какво впечатление създавате на другите около вас. Намерете собствения си път в живота. Бъдете силни.

diary-968603_192018Пишете си дневник. Определено ще забравите някой от най – скъпите си спомени. Но докато правите личен доклад, и вписвате своите преживявания ще ви припомни и ще изпитате тези мили спомени отново в бъдеще. Компютъра е един вариант, който може да ви помогне и да направи това възможно. Направете папки със снимки. Вашите деца или любими хора може някой ден да ви обичат за това.

19Грижете се за приятелите си. Изберете хора които ви карат да се чувствате като че вече сте най – добрата версия от себе си, които ви призовават и предизвикват чрез техния пример, и с които вие прекарвате искрено и истински страхотно време. Грижете се за тях, обгрижвайте ги, Смейте се с тях. Бъдете дори детински и глуповати. Добринасяйте за тяхното оцеляване и радости в живота. Прекарвайте време или се чувайте с тях всяка седмица.

20Купете си собствена къща. Това разбира се не е чак толкова лесно. Но пък се опитайте да направите всичко възможно да подсигурите свое собствено място където да идете и да си почивате в края на всеки двой ден. Дори и да успеете да го изплатите чак около 50-тата си годишнина.