Креативността Във Всекидневния Живот

artist-866751_1280

Защо креативността е важна част в ежедневния ни живот? Казано на кратко, защото прави живота ни безкрайно интересен и пълноценен. Креативността е начин да живееш живота за да обгърне оригиналността и направи уникална връзка между привидно различните идеи.

Често мислим за творчеството като да направиш нещо, но всъщност корена на значението на думата означава „да пораснеш‘‘. Когато сме креативни се чувстваме така, сякаш светът и всичко, което е в него е трептящо живо.

Творчеството чрез – продукти са едни от най – големите постижения в цивилизацията – от изобретяването на колелото до сонатите на Моцарт.

Човечеството е родено да бъде креативно – от пеленаче от това да намираме нови начини да се справяме с живота. Най-креативните хора намират начини около препядствията, защото те ги виждат не просто като блокиране на пътя им но и като възможности. Творчеството развива нашите възприятия и заедно с тях идват нови начини за разрешаване на проблеми – от приготвяне на изискана храна , когато не знаеш как да готвиш до боядисване на забележителен пейзаж , докато живееш в мразовито таванско помещение и не можеш да си позволиш пълна кутия с бои.

15 Идеи за Изразяване на Креативността

във Всекидневния ти Живот:

 

1. Наpainting-829573_1280прави непосредствено заобикалящият те свят толкова красив колкото можеш най-много. Експериментирай с цвят, текстура и линии. Добави елемент на изненада или чудатост към декора у дома си. Неочакваното може да те втресе от самодоволство и вдъхновение.

2. Отиди някъде на ново място – от най-близкият ресторант, в който никога не си влизал/а или някъде далеч – чак до Китай, ако желаеш. Новите места възбуждат ума и сетивата , и когато сме развълнувани нашите творческите способности буквално скачат.

 3. Прекарвай 10 минути на ден мечтаейки през прозоsparrow-806176_1280реца.

4. Направете нещо ново или нещо старо по абсолютно нов начин. Както каза Пикасо “ Винаги правя това, което не мога да направя , за да мога да се научат как да го направя“.

 5. Забави възприятията си, така че можеш да ги преживееш напълно – това означава, яж бавно и вкусвай храната, вглеждай се внимателно в цветята в градината, прекарвай времето в това да обрисуваш възприятията си писмено. 

6. Вярвай и следвай моментите на „Какво би било ако“ – … какво би било, ако бях един прекрасен писател? Какво би било, ако бих могъл да направя революционен космически кораб? Какво би било, ако, когато ходя до другия край на стаята се усеща като плаване?       – Когато започнем да искаме сами тези моменти на „какво би било, ако“, ние започваме да вярваме че можем да постигнем напите мечти. Това е първата стъпка за да ги направиш да се случат.

7. Прекарайтchild-817373_1280е 15 минути да оглеждате наийики с очите на дете. Запомнете това чувство на удивление, любов към жветовете, изненада, любопитство и жажда да проучваш. Това може да предизвика творчеството у теб да се развижи защото това те кара да си припомниш какво е било преди когато си фантазирал/а като дете.

8. Вземи си тетрадка и записвай всички места, на които ходишnotes-514998_1280 като отбелязваш своите наблюдения. Често се случва да имаме новаторски и оригинални идеи, но ги забравяме, защото не ги записваме.

9. Не се самокритикувай прекалено много. Най-лошото последстие би било да убие креативните ти надежди и мечти.

child-646201_128010. Самовизуализирай се как наблюдаваш себе си обгърната в мечти, идеи и творчество, което вършиш без никакво усилия. Представи си хубавото чувство от тази картина.  

11. Просто го направи! Творчеството е като мускул: Използвай го или ще изгубиш. Танцувай, рисувай,  потопи се в идеи, промени живота си. Колкото повече изпозлвап креативността си, толкова по – лесно става и толкова по – добър ставаш в това, което правиш.

12.Обедини творчеството си със съмишленици – приятели – startup-594090_1280напишете статия, книга заедно, ушийте юрган заедно, изработете ново място за игри, измислете хореографията на някое музикално парче, започнете нов бизнес.

13. Облечи се диво–отдай се на цвят и текстура. Купи или направи  изумителна шапка. Не се подчинявай на облеклото в зависимост от годините.

14.Спомни си думите на Самюел Бекет, в тайната на целия живот на творчеството е: „Да се провалящ, пак да се проваляш, но да се провалиш най- добрия начин!“