Обяснени: Какво означават поколенията Boomers, X, Y, Z, и A

Какво разделя поколението Y от X?
И поколение Z от поколението A?
Каква е границата?
На колко години е всяко поколение?
Наистина ли са толкова различни?

Лесно е да се види защо има толкова голямо объркване относно поколенията.

Ако някога сте се чувствали объркани от тази „азбучна супа“ от имена – не сте сами. Истинското неудовлетворение идва, когато осъзнаете, че т.нар. Millennials потребители представляват поколението с най-големи разходи през 2020 г.-с прогнозен раздел от 1,4 трилиона долара.

И въпреки, че сегашното им богатство е било намалено от не една, а две икономически кризи „веднъж в живота“ по време на най-въздействащите им години на кариера, Millennials ще наследи над 68 трилиона долара от Baby Boomer и родителите от поколение X до 2030 г., което ги определя като потенциално най -богатото поколение в историята на САЩ.

Поколение Z не изостава, което се очаква да достигне 33 трилиона долара доход до 2030 г. – това е повече от една четвърт от целия глобален доход – и да надмине Millennials в разходната мощност през следващата година.

И не на последно място идва поколение Alpha, името, дадено от социалния анализатор Марк Маккриндъл на най -малките деца на планетата. До 2025 г. ще има близо 2 милиарда членове на поколението Alpha по целия свят.

Без значение как разделяте данните, по -младите поколения никога не са били по -критични за бъдещето на вашата финансова институция.

Освен, ако не разбирате кои са те и какво искат, няма да вземете и долар от парите им.

Хората остаряват. Рожденните дни остават същите.

Чест източник на объркване при етикетирането на поколения е тяхната възраст. Кохортите от поколения се дефинират (свободно) по година на раждане, а не по текуща възраст. Причината е проста – поколенията остаряват в групи. Ако мислите за Millennials като деца от колежа (18 – 22), тогава не само сте остарели – мислите за етап от живота, а не за поколение. Милениалите вече са извън колежа и този етап от живота е доминиран от Gen Z.

Друг пример, член на поколение X, който навърши 18 години през 1998 г., вече ще е над 40. По онова време той или тя се интересува от изключително различни проблеми и е бил възприемчив към различен вид маркетингови послания. Независимо от възрастта си, вие винаги ще принадлежите към поколението, в което сте родени.

Разбивката по възраст изглежда така:

  • Baby Boomers: Baby бумерите са родени между 1946 и 1964 г. В момента те са на възраст между 57-75 години (71,6 милиона в САЩ)
  • Поколение X: ПоколениеX е роден между 1965 и 1979/80 и в момента е между 41-56 години (65,2 милиона души в САЩ)
  • Поколение Y: Поколение Y, или Милениали, (Millennials) са родени между 1981 и 1994/6. В момента те са на възраст между 25 и 40 години (72,1 милиона в САЩ)
    • Поколение Y.1 = 25-29 години (около 31 милиона души в САЩ)
    • Поколение Y.2 = 29-39 (около 42 милиона души в САЩ)
  • Поколение Z: Поколение Z е най – новото поколение, родено между 1997 и 2012 г. Те в момента са на възраст между 6 и 24 години (близо 68 милиона в САЩ)
  • Поколение А: Поколението Алфа започва с деца, родени през 2012 г., и ще продължи поне до 2025 г., може би по -късно (приблизително 48 милиона души в САЩ)

Терминът „Millennial“ се е превърнал в популярен начин за обозначаване на двата сегмента от Gen Y (повече за Y.1 и Y.2 по -долу).

Понякога етикетирани с псевдонима „Zillennials“, тези, вклинени в опашката на Millennials и началото на Gen Z, понякога се обозначават с този псевдоним – група, съставена от хора, родени между 1994 и 2000 г.

Първоначално името Поколение Z е заместител на най -младите хора на планетата – въпреки че поколение А сега е поело това отличие. Въпреки това, по същия начин, по който поколение  Y се превърна в Millennials, със сигурност има възможност и поколение Z, и поколение A да приемат нови имена, когато напуснат юношеството и узреят в своята възрастна идентичност. Докато етикетът поколение A улеснява дискусията, това може да не е последната дума за тази група хора.

Защо поколенията са кръстени на букви?

Тя започна с поколение X, хора, родени между 1965-1980. Предходното поколение е Baby Boomers, родено 1946-1964. След Втората световна война американците се радват на нововъзникнал просперитет, който доведе до „бебешки бум“. Родените в резултат на това деца бяха наречени Baby Boomers.

Но поколението, което последва Бумерите, нямаше откровен културен идентификатор. Всъщност това е анекдотичният произход на термина Gen X – илюстриращ неопределените характеристики, по които биха могли да бъдат познати. В зависимост от това кого питате, или социолозите, романист, или Били Айдол циментираха тази фраза в нашия речник.

Оттам нататък всичко беше надолу по азбука. Поколението след поколение X естествено стана поколение Y, родено 1981-1996 г. (дайте или отнемете няколко години от двата края). Терминът „Millennial“ е широко приписван на Нийл Хоу, заедно с Уилям Строс. Двойката въвежда термина през 1989 г., когато предстоящият завой на хилядолетието започва да се проявява силно в културното съзнание.

Поколение Z се отнася за бебета, родени от края на 90 -те до днес. Появи се и множество потенциални етикети, включително Tech поколение, post-Millennials, iGeneration, Gen Y-Fi и Zoomers.

Докато някои казват, че Generation Alpha е кръстен на първата буква от гръцката азбука и означава първата от поредицата елементи или категории, Generation Alpha също може да бъде просто лесен начин да се закръгли в нова азбука.

Разделяне на поколение Y

Javelin Research забеляза, че не всички Millennials в момента са в един и същ етап от живота. Докато всички Millennials са родени около началото на века, някои от тях са все още в ранна зряла възраст, борят се с нови кариери и се установяват, докато по -възрастните милениали имат дом и изграждат семейство. Можете да си представите как едно дете може да промени вашите интереси и приоритети, така че за маркетингови цели е полезно да разделите това поколение на поколение Y.1 и поколение Y.2.

Двете групи не само са културно различни, но и са в много различни фази от своя финансов живот. По -младата група току -що разширява покупателната си способност. Последната група има по-обширна история и може да рефинансира ипотеката си и да отглежда деца. Контрастът в приоритетите и нуждите е рязък.

Същата логика може да се приложи към всяко поколение, което е на този етап от живота или по -младо. С напредването на възрастта сме склонни да хомогенизираме и да се сблъскваме с подобни житейски проблеми. Колкото по -млади сме, толкова по -драматичен е всеки етап от живота. Помислете за разликата между някой в началното училище и гимназията. Въпреки че може да са едно и също поколение, те имат много различни възгледи и нужди.

world-3016167_1920